Sivut

sunnuntai 2. elokuuta 2009

Lammaspaimen?

Tänään vietimme mielenkiintoisen päivän Rymättylässä lampaita ihmettelemässä.Pääsimme kuokkimaan perroleirille paimennusosuudelle. Päivä alkoi teorialla jonka jälkeen vuorotellen ajettiin pyöröaitauksessa lampaita ympäri aitausta. Ami oli tiukasti remmissä ja mä "tuijotin" sen kanssa pässejä liikkeelle. :) Aluksi Ami vain ihmetteli, mutta innostui kun lampaat lähtivät liikkeelle. Lopuksi pysähdyksiä ja suunnanvaihtoja ilman lampaita, kuunteli ihan hyvin.

Seuraavaksi päästiin isompaan aitaukseen apuohjaajan kera. Appari kulki lampaiden edellä ja mun ja liinassa olevan Amin piti ajaa lampaat apparia kohti. Hänellä oli pullokeppi, jota helisti, jos koira tuli liian lähelle. Ami alkoi innostua ja kiskoi kohtalaisesti liinasta. Kun menin itse lampaiden eteen ja Kaisa piti koiraa liinassa, se toimi paremmin, jopa pysähtyi käskystä kun tunki liian lähelle.

Lounaan jälkeen viimeinen harjoitus: isommassa aitauksessa piti lampaita ajaa portin läpi ja aidan viertä kolmion malliseen kuvioon ilman apuohjaajaa. Tämä olikin tosi vaikeaa. Ami keräsi kierroksia, kiskoi ja haukkui. Lampaat joko hidastelivat tai laukkasivat. Kaikki tietysti mun vika, koska en osannut lukea lampaita ja koirakaan ei ihan ollut hanskassa. Ajauduimme sivulla liian lähelle lampaita ja lauma hajosi, Ami innostui ihan tolkuttomasti kun lammas lähti vauhdilla. Kertaakaan emme laumaa portista läpi saaneet, loppupuolella kyllä pysähdykset, käännökset ja hiljaa eteenpäin ajo alkoivat onnistua.

Amin vuoro oli toisena koko päivän, yhteensä koiria oli viisi. Vaikka paimennussessiot olivat lyhyitä, odottelemaan joutui. Yleensä viilipyttymäisen rauhallisesti ainakin näyttelyissä odotteleva koira piippasi ja vinkui kaikki väliajat. Nyt se sitten kuorsaa nojatuolissa taju kankaalla, mitä ilmeisimmin päivä oli rankka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti